PLE

Com anam Tikitakers?!

A la pràctica de dia 30 de novembre varem tractar un concepte nou per a la majoria de nosaltres, el PLE (Personal Learning Environment), o el que seria el mateix, un entorn personal d'aprenentatge. 

Però què és un PLE?
És un conjunt d'eines, serveis i connexions que emprem per aconseguir diverses metes vinculades a l'adquisició de noves competències.
Aprendre a través d'un PLE permet dirigir el propi aprenentatge, tal com ocorre amb l'aprenentatge informal, connectant informació de diverses fonts, informació que arriba filtrada i comentada per la comunitat en la qual es participa.


Després de posar en comú el que pensavem que era un PLE amb les nocions bàsiques que teniem, varem veure un vídeo de Jordi Adell, Doctor en Filosofia i Ciències de l'Educació i professor del Departament d'Educació de la Universitat Jaume I (la UJI) a Castelló, on fa classes de Noves tecnologies aplicades a l'educació. 

Segons Adell el PLE és una confluència de diversos factors, entre els quals trobem l'ús de les eines i serveis de la Web 2.0 a tots els nivells educatius i modalitats. Tot i això, no és tracta d'un sistema tecnològic que pugui complementar o substituir les existents actualment, sinó d'un nou enfocament sobre com podem utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació en l'aprenentatge ja sigui en la formació inicial o al llarg de la vida. 

Com a alumnes actualment el nostre PLE, el formaran totes les persones amb les quals mantenim un contacte i feim algun tipus d'intercanvi de coneixement, formen part del nostre PLE els nostres companys i professors, i com a futurs mestres tendrem un PLE molt més extens ja que tots els nostres alumnes, els quals aprenen de nosaltres però també aprenem molt d'ells, formaran part del nostre PLE. 

Referències:

Adell Segura, J. & Castañeda Quintero, L. (2010) "Los Entornos Personales de Aprendizaje (PLEs): una nueva manera de entender el aprendizaje". En Roig Vila, R. & Fiorucci, M. (Eds.) Claves para la investigación en innovación y calidad educativas. La integración de las Tecnologías de la Información y la Comunicación y la Interculturalidad en las aulas. Alcoy: Marfil - Roma TRE Universita degli studi. 



Comentarios