Primer Informe APS

Ei Tikitakers!! Aquí adjunt la primera entrevista que vàrem dur a terme amb en Guiem Mascaró. 

INFORME ApS: CONTEXT I DADES GENERALS DEL CENTRE
El CEIP Rei Jaume III es troba al carrer Bartomeu Sastre Garau, s/n, de la localitat de Llucmajor. Aquest centre està situat devora la plaça Rufino Carpena, molt coneguda al poble. És un centre d’educació infantil i primària que consta de 2 línies (A i B) per curs, els quals estan dividits per cicles: el cicle d’infantil, primer cicle de primària (1r, 2n i 3r curs) i segon cicle de primària (4t, 5è i 6è curs). A més, hi ha uns 35 mestres, dels quals 12 són tutors de primària, 6 d’infantil i la resta, especialistes.
El coordinador de TIC del centre i mestre d’Educació Musical, que és el nostre contacte, ha realitzat nombrosos cursos de formació d’informàtica, gràcies als quals ara pot dur a terme la funció de coordinador de TIC, són els següents: coordinador TIC, GIMP, Linux, eines Google, Blogs, jornades TAC (Tecnologies per a l’aprenentatge i el coneixement): “L'assoliment de la competència digital per part dels alumnes és la raó per la qual els centres educatius han de definir i actualitzar, de manera periòdica, l'estratègia sobre l'ús de les tecnologies digitals en el procés d'ensenyament i aprenentatge. Els nous decrets de currículum (Decret 119/2015, de 23 de juny, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació primària, i Decret 187/2015, de 25 d'agost, d'ordenació dels ensenyaments de l’educació secundària obligatòria) han incorporat el desplegament de la competència digital d'acord amb el plantejament recollit als
documents Competències bàsiques de l'àmbit digital. Educació primària i Competències bàsiques de l'àmbit digital. Educació secundària obligatòria” 1, creació de webs i d’aplicacions per telèfon mòbil. Té 11 anys d’experiència laboral i els darrers 3 anys ha treballat al CEIP Rei Jaume III. És un profesor que es troba en formació permanent relacionada amb les TIC.
Al centre hi ha un total de 436 alumnes. La major part d’ells prové del poble de Llucmajor, però també hi trobem infants que provenen d’urbanitzacions com: s’Estanyol de Migjorn, Son Bieló i Cala Pi. A més, hi ha una petita diversitat cultural i a l’escola també hi ha alumnes d’altres països: Marroc, Nigèria i varis països llatinoamericans.
El centre realitza projectes d’innovació com: un aprenentatge cooperatiu, pel qual les matemàtiques es realitzen amb ordinador al segon cicle de primària mitjançant l’aplicació d’Excel de Google; els kinestemes (“són uns gestos que fem acompanyant cada lletra, perquè així ens sigui més fàcil associar cada grafema (lletra escrita, o símbol) amb el seu fonema (so) corresponent a l'hora de dir-ho, situar-lo, fer-lo sonar” 2 ), que es realitzen a infantil i al primer cicle de primària que fomenten la lectoescriptura; el programa pilot del centre es caracteritza per l’ús de les TAC, on els alumnes a partir de 4t de primària utilitzen els Chromebooks, els quals són una aposta del centre cap a la innovació tecnològica. El centre està dividit en comissions: la coordinació pedagògica (CCP) , la comissió ambiental, la comissió lingüística, la comissió de festes, la comissió cooperativa, la comissió de convivències i la comissió de TIC, on hi trobem el pla pilot.
El centre consta d’AMPA des de l’any 1990, a més de tenir relacions amb entitats de l’entorn com l’Ajuntament de Llucmajor, ja que és una escola pública de la localitat. El CEIP Rei Jaume III, juntament amb el CEIP Sa Marina (Llucmajor) i CEIP Pare Bartomeu Pou (Algaida) intenten que cada any els alumnes de 6è de primària facin una excursió conjunta, ja que al futur aniran junts a l’IES Llucmajor.
El CEIP Rei Jaume III és un centre de pràctiques, on els futurs mestres poden anar a realitzar les seves pràctiques abans d’acabar els seus estudis universitaris.
El centre disposa de fibra òptica i WiFi arreu de tot el centre, amb una una extensió d’uns 13 400 m2. No obstant, les instal·lacions i el mobiliari tecnològic queden un poc antiquats, però s’intenta afavorir al màxim adaptant nous programes als ordinadors dels quals es disposen.
Una gran part dels docents ha rebut informació extra sobre les TIC, però no tots han realitzat cursos de formació especialitzada en el tema, ja que és una qüestió personal de cada professor. Tot i no ser un impediment, a vegades l’edat condiciona, cada mestre s’implica depenent del seu grau d’interès.
El centre atén a alumnes amb discapacitat, de major o menor grau. Com poden ser alumnes amb principis d’autisme, TDAH, dislèxia, etc. El centre disposa d’ajudes tècniques i recursos de suport per possibilitar les TIC a l’alumnat amb discapacitat mitjançant un equip de suport, que està format per tres professores.
És evident que el nivell econòmic de la majoria de les famílies del centre no és excessivament alt, per tant trobam casos on la situació econòmica familiar és més complicada. Malgrat aquest fet, l’escola intenta ajudar a les famílies en tots els aspectes que els és possible, com va ser el cas de l’adquisició dels llibres electrònics, com els Chromebooks, els quals les famílies podien anar pagant en quotes mensuals o abonar íntegrament l’import d’aquests.
En conclusió, el CEIP Rei Jaume III, és un centre implicat en la implantació i evolució de les noves tecnologies però cal dir que és una escola pública i s’intenta adaptar als avanços tecnològics tot i que els ordinadors tornen vells però es van actualitzant amb programes més moderns.

Referències bibliogràfiques:
1 Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. (2017). Documents per a l'organització i la gestió dels centres. Tecnologies per a l'aprenentatge i el coneixement. Recuperat de
2 Recuperat de




Comentarios